Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A hiperurikémiáról jó tudni
  2023-01-05 22:45:53, csütörtök
 
  A hiperurikémia okai, tünetei, valamint azok csillapítása az étrenden keresztül

A hiperurikémia, vagyis a vér magas húgysavszintje egy viszonylag keveset vitatott, viszont annál komolyabb szövődményeket okozó panasz. Tudjunk meg róla többet!

Mi az a hiperurikémia?
Akkor beszélünk hiperurikémiáról, amikor a vérben a húgysav szintje túlságosan magas. Ez a rendellenesen magas húgysavszint számos betegséghez vezethet, beleértve a köszvényt is, valamint olyan egészségügyi panaszokkal is összefüggésbe hozható, mint például egyes vesepanaszok, szívbetegségek, vagy akár a cukorbetegség.

Mi állhat a hiperurikémia kialakulásának hátterében?
A húgysav akkor képződik, amikor az úgynevezett purinok lebomlanak a szervezetben. A purinok számos élelmiszerben, például a vörös húsokban és szervhúsokban, a tenger gyümölcseiben valamint a hüvelyesekben természetesen megtalálható vegyületek, így az étrend jelentősen befolyásolja ezek szintjét a vérben. A felesleges húgysav általában a vizelettel kiürül. Ám ha a szervezet túl sok húgysavat termel, vagy például a veséket érintő panaszok miatt nem képes elegendő mennyiségű húgysavat kiválasztani, hiperurikémia alakulhat ki. A vér túl magas húgysavszintje kristályok képződéséhez vezethet, melyek ugyan a testben bárhol megjelenhetnek, leginkább a vesékben, az ízületben, valamint azok körül alakulnak ki. Amikor a szervezet védekező mechanizmusában alapvető szerepet játszó fehérvérsejtek megtámadják ezeket a kristályokat gyulladás és fájdalom jelentkezhet, ami sokak számára a hiperurikémia első érzékelhető jele.

A hiperurikémia előfordulásának legfőbb kockázati tényezői
A hiperurikémia szinte bárkinél kialakulhat, ám klinikai vizsgálatok arról számoltak be, hogy a nem, az életkor, az étrend, az egészségi állapot, az etnikai hovatartozás, és más egyéni tényezők jelentősen növelhetik a kockázatát. Tanulmányok szerint például a hiperurikémia férfiaknál gyakrabban fordulhat elő, mint nőknél. Kialakulásának esélye az életkor előrehaladtával mindkét nemnél növekszik. Az afro-amerikai származásúaknál szintén magasabb a kockázata.

Ami az egészségi állapotot és az életvitelt illeti, a következők jelentősen növelik a hiperurikémia kialakulásának vagy súlyosbodásának esélyét:
alkoholfogyasztás
magas vérnyomás
magas vércukorszint
elhízás
a fizikai aktivitás hiánya
hipotireózis, vagy más néven pajzsmirigy-alulműködés
különböző vesebetegségek
egyes gyógyszerek, például bizonyos szívbetegségek kezelésére szolgáló készítmények alkalmazása
egyes vegyi anyagoknak, például rovarirtóknak való nagyfokú kitettség 

Mik a hiperurikémia legjellemzőbb tünetei, és milyen gyakori betegségekkel hozható összefüggésbe?

Vizsgálatok szerint a hiperurikémiában szenvedők csaknem kétharmada nem tapasztal tüneteket. Azoknál viszont, akiknél jelentkeznek szimptómák, gyakran az alábbi betegségek figyelhetők meg.
Vesekövek

A hiperurikémia okozta húgysavkristályok nem csak az ízületekben, hanem a vesékben is felhalmozódhatnak úgynevezett vesekövek formájában. A vesekövek gyakran kis méretűek, így a vizelettel képesek távozni a szervezetből. A nagyobb vesekövek azonban komolyabb panaszokat is okozhatnak, hiszen méretükből adódóan nem képesek természetesen áthaladni a húgyutakon, így akár el is zárhatják azok egyes részeit. A hiperurikémia fennállását gyakran csak akkor vesszük észre, ha már kialakultak a vesekövek.

Erre az alábbiak hívják fel a figyelmünket:
a hát alsó részében, az oldalban, a hasban vagy az ágyékban jelentkező fájdalom
fokozott vizelési inger
vizelési nehézségek
fájdalom vizelés közben
vér a vizeletében
bűzös vizelet
hányinger

A vesekövekhez gyakran társulnak húgyúti fertőzések vagy vesefertőzés, hiszen ilyenkor könnyebben elszaporodnak a baktériumok, melyekkel a legyengült szervezet nem képes hatékonyan felvenni a harcot. A különböző fertőzések következtében a fentiek mellett gyakran hidegrázást, vagy akár lázat is tapasztalhatunk. 

Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladások olyan típusa, mely a hiperurikémiában szenvedők körülbelül egyötödénél fordul elő. A köszvény a test bármely ízületét érintheti, ám leggyakrabban és legelőször a nagylábujjban jelentkezik, melyet a lábfej, a boka, a térd és a könyök is követhet. Az akár fél napig is tartó köszvényes rohamok gyakran éjszaka, hirtelen jelentkeznek, és a panaszok általában két héten belül maguktól elmúlnak.

Hogy mely tünetek utalnak a hiperurikémia által kiváltott köszvény fennállására?
erős fájdalom az ízületekben
ízületi merevség, és mozgási nehézségek
bőrpír és duzzanatok az érintett ízületek környékén
az ízületek elváltozásai

Tophaceous, vagyis krónikus köszvény
A több éve fennálló hiperurikémia következtében a húgysavkristályok tophinak nevezett csomók képződéséhez vezethetnek. Ezek a bőr alatt, az ízületek körül és a fül felső részének ívében is megjelenő, gyakran szemmel látható kemény csomók súlyosbíthatják az ízületi fájdalmakat, és idővel jelentősen károsíthatják az ízületeket és az idegeket. 
Néhány módszer a szövődmények megelőzésére és kezelésére

A hiperurikémia kezelése a kiváltó októl, a tünetek típusától, az egészségi állapottól, valamint a már alkalmazott gyógyszerektől is függ. Ha a hiperurikémia egy mögöttes állapothoz kötődik, akkor természetesen kulcsfontosságú, hogy azt az állapotot is megfelelően és hatékonyan kezeljük.

A panaszok enyhítéséhez kulcsfontosságú a megfelelő étrend
A húgysav szintjét a vérben jelentősen befolyásolja a táplálkozás. Ha hiperurikémia és köszvény is fennáll, a megfelelő étrend nem csak a hiperurikémia csillapításához, hanem a köszvényes rohamok és az ízületi károsodások kockázatának csökkentéséhez is hozzájárulhat. Mivel húgysav akkor képződik, amikor a purinok lebomlanak a szervezetben, a purinokban gazdag ételek bevitelének mérséklése alapvető fontosságú.

De vajon mit kerüljünk, és milyen ételeket fogyasszunk a hiperurikémia megelőzésére és kezelésére? 

Kerülendő ételek
A szervezetben a húgysav szintjét természetesen befolyásolhatjuk az elfogyasztott ételek által. A következő, purinokat tartalmazó ételek növelik azt, így ajánlott ezek bevitelét mérsékelni, vagy ideális esetben mellőzni.

vörös húsok
máj és más szervhúsok
feldolgozott húskészítmények
kagylók és tenger gyümölcsei
halak, például tonhal, tőkehal és hering
bab, zöldborsó, lencse és más hüvelyesek
cukros ételek és italok
spenót
gombák
búzacsíra és búzakorpa
sör és más alkoholos italok
aktív élesztőt tartalmazó ételek és étrendkiegészítők

Mit fogyasszunk?

Víz
A megfelelő mennyiségű víz és más egészséges folyadékok fogyasztása nem csak sejtjeink hidratálásához és a köszvényes rohamok előfordulásának csökkentéséhez elengedhetetlen. A sok folyadék fogyasztása ugyanis segít a veséknek gyorsabban kiüríteni a felesleges húgysavat.
Kávé

Egyes vizsgálatok szerint a kávéfogyasztás segíthet csökkenteni a vér húgysavszintjét. Ez annak köszönhető, hogy a kávé hatással van a purinokat lebontó enzimek működésére, így lassíthatja a húgysavtermelés sebességét.

Rostban gazdag ételek
A rostok nem csak a vércukorszint és az inzulinszint kiegyensúlyozásában, valamint a bélflóra egyensúlyának megőrzésében játszhatnak kiemelkedő szerepet. Beszámolók szerint ugyanis a magasabb rostbevitel összefüggésbe hozható a húgysav alacsonyabb szintjével. A rostban gazdag zöldségek, gyümölcsök és gabonák napi fogyasztása több módon is pozitív hatással van egészségünkre, így mindenképp érdemes az alábbiakat az étrendünkbe iktatnunk:

alma, körte és más gyümölcsök
brokkoli
diófélék
teljes kiőrlésű gabonák
jótékony rostokat tartalmazó étrend-kiegészítők, mint például a Mannavita Colonum Béltisztító

C-vitamin
Egyes kutatások szerint a C-vitamin magasabb bevitele csökkentheti a húgysavszintet. A C-vitamin szintjét fokozhatjuk egyes gyümölcsök, zöldségek, valamint étrend-kiegészítők fogyasztásával, mint például az alábbiak:

narancs, grapefruit és más citrusok
paprika
paradicsom
kiwi
eper
dinnyék
brokkoli
homoktövis és más bogyós gyümölcsök, illetve az azokból készült lekvárok és gyümölcslevek

Cseresznye
Tanulmányok szerint cseresznye és a cseresznyelé csökkentheti a húgysav szintjét. A cseresznye gazdag az antocianinoknak nevezett antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületetekben, valamint rostokban és C-vitaminban is, így hiperurikémia, valamint köszvény esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: hiperurikémiában, hiperurikémiáról, befolyásolhatjuk, húgysavtermelés, származásúaknál, előrehaladtával, vegyületetekben, antocianinoknak, húgysavszintjét, tapasztalhatunk, előfordulásának, húskészítmények, elengedhetetlen, súlyosbíthatják, súlyosbodásának, kulcsfontosságú, mechanizmusában, csillapításához, vesebetegségek, kávéfogyasztás, csökkentéséhez, gyógyszerektől, fehérvérsejtek, hidratálásához, kialakulásának, húgysavszintet, szívbetegségek, húgysavszintje, fogyasztásával, megjelenhetnek, szövődményeket, hiperurikémia, cukorbetegség, egyensúlyának, élelmiszerben, természetesen, hiperurikémia okai, étrenden keresztül, viszonylag keveset, húgysav szintje, rendellenesen magas, hiperurikémia kialakulásának, húgysav akkor, úgynevezett purinok, purinok számos, vörös húsokban, tenger gyümölcseiben, hüvelyesekben természetesen, étrend jelentősen, felesleges húgysav, vizelettel kiürül, veséket érintő, Mannavita Colonum Béltisztító,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Kerüld el az evangélium örömén...  képre írva  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fekete-erdő desszert  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Akarat  Png cica  Kellemes délutánt kívánok  Garai Gábor - Takarítás  Esti kép  Nagyon különös  Mai harmónia kártyám  Őrizkednünk kell...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép álmokat!  s immár én is felragyogva, ért...  Png csokor  Reggel van  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Albert Einsteinről  Png telefon  Garai Gábor - Takarítás  A másik dolog,  Jó éjszakát  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Éretlen vers  Png kutya  Lóhere  Alázat  Facebookon kaptam  Png ház  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Annuska bar...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Még csak most kezdődik a nap  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png rózsa csokor  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A kételkedés kezelése  Png ház  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png lepke  George Gordon Lord Byron: Inez... 
Bejegyzés Címkék
hiperurikémia okai, étrenden keresztül, viszonylag keveset, húgysav szintje, rendellenesen magas, hiperurikémia kialakulásának, húgysav akkor, úgynevezett purinok, purinok számos, vörös húsokban, tenger gyümölcseiben, hüvelyesekben természetesen, étrend jelentősen, felesleges húgysav, vizelettel kiürül, veséket érintő, testben bárhol, szervezet védekező, kristályokat gyulladás, hiperurikémia első, hiperurikémia előfordulásának, hiperurikémia szinte, egészségi állapot, etnikai hovatartozás, hiperurikémia férfiaknál, életkor előrehaladtával, afro-amerikai származásúaknál, egészségi állapotot, életvitelt illeti, következők jelentősen, fizikai aktivitás, hiperurikémia legjellemzőbb, hiperurikémiában szenvedők, alábbi betegségek, hiperurikémia okozta, vesekövek gyakran, vizelettel képesek, nagyobb vesekövek, hiperurikémia fennállását, alábbiak hívják, hasban vagy, ágyékban jelentkező, vesekövekhez gyakran, legyengült szervezet, különböző fertőzések, fentiek mellett, ízületi gyulladások, test bármely, nagylábujjban jelentkezik, panaszok általában, hiperurikémia által, érintett ízületek, ízületek elváltozásai, húgysavkristályok tophinak, ízületek körül, ízületi fájdalmakat, szövődmények megelőzésére, hiperurikémia kezelése, kiváltó októl, tünetek típusától, egészségi állapottól, mögöttes állapothoz, panaszok enyhítéséhez, megfelelő étrend, húgysav szintjét, vérben jelentősen, hiperurikémia csillapításához, köszvényes rohamok, ízületi károsodások, purinok lebomlanak, purinokban gazdag, hiperurikémia megelőzésére, elfogyasztott ételek, megfelelő mennyiségű, veséknek gyorsabban, felesleges húgysavat, kávéfogyasztás segíthet, kávé hatással, purinokat lebontó, húgysavtermelés sebességét, bélflóra egyensúlyának, magasabb rostbevitel, húgysav alacsonyabb, rostban gazdag, étrendünkbe iktatnunk, azokból készült, cseresznyelé csökkentheti, cseresznye gazdag, antocianinoknak nevezett, fenti információk, hiperurikémiában, hiperurikémiáról, befolyásolhatjuk, húgysavtermelés, származásúaknál, előrehaladtával, vegyületetekben, antocianinoknak, húgysavszintjét, tapasztalhatunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3550
  • e Hét: 28441
  • e Hónap: 59927
  • e Év: 264628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.